Prosty Przepis na Wegańskie Spaghetti Bolognese

16 sierpnia

 

Wegańskie Spaghetti Bolognese


 Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony super prosty przepis na spaghetti.
Pomimo tego, że nie zawiera dużo składników jest bardzo sycący i pyszny!
 W dodatku taki obiad zrobicie w mniej niż 30 min.

Prosty Przepis na Wegańskie Spaghetti Bolognese

Co będzie nam potrzebne:

(Danie dla 4 osób)

  • Wędzone tofu - kostka
  • Duża Marchewka
  • Duża Cebula
  • Koncentrat pomidorowy - 190/200g
  • 1/2 szklanki wody
  • Sos sojowy jasny
  • Oregano lub zioła prowansalskie
  • Odrobina syropu z Agawy lub cukru
  • Czosnek
  • Pieprz i sól
  • Makaron spaghetti
Prosty przepis na wegańskie Spaghetti Bolognese

Przygotowanie:


 Przygotowanie dania zaczynam od pokruszenia wędzonego tofu w dłoniach na małe kawałki, które następnie wrzucam na rozgrzaną patelnie. Polewam je łyżką sosu sojowego i dodaję odrobinę syropu z agawy. Kiedy tofu się zarumieni zdejmuję je z patelni na talerz.
 Na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaję do niej startą na małych oczkach marchewkę. Następnie na patelnię wlewam cały słoik koncentratu pomidorowego i dodaję do niego wodę.  Przyprawiam sos oregano, pieprzem i solą oraz dodaję łyżkę sosu sojowego. Potem do sosu wsypuję wcześniej usmażone tofu i wyciskam przez praskę ząbek czosnku. Sos gotuję ok 5-10min na małym ogniu. Takie danie podaję z kukurydzianym makaronem spaghetti.


Smacznego!

Xoxo,

Dorota

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Pinterest

instagram