25 lutego

Szkodliwe składniki w jedzeniu - czy jedzenie, które kupujesz jest zdrowe?

 
Szkodliwe składniki  w jedzeniu - czy jedzenie, które kupujesz jest zdrowe?


 Dziś chciałbym przybliżyć Wam niektóre składniki znajdujące się w żywności. Mam nadzieję, że pomoże Wam to przy rozróżnianiu produktów szkodliwych dla naszego zdrowia i ułatwi zakupy. Zapraszam do dalszej części posta. :)

Kwas Fosforanowy – E338 

Otrzymywany, jest w wyniku odziaływania kwasu siarkowego (H2SO4) na fosforan wapnia (Ca3(PO4)2) 
Jest często dodawany do napojów gazowanych (ma za zadanie regulować kwaśność napoju). Dodaje się go także do produkcji nawozów oraz jest używany w stomatologii. Jest to substancja chemiczna naturalnie występująca w organizmie (jest częścią płynów ustrojowych). Bezpieczne spożycie nie powinno przekraczać 1000mg na dobę. Mimo, że nadaje się do spożycia nie działa korzystnie na nasz organizm. Przyczynia się do demineralizacji kości. W napojach występuje w małych ilościach wraz z cukrem i kofeiną, co nie jest zbyt zdrowym połączeniem. Nie każdy napój z kwasem fosforanowym jest wegański, ponieważ czasami pozyskuje się go ze sproszkowanych kości zwierząt. Zdrowszym zamiennikiem takich napojów jest kwas chlebowy lub domowej roboty lemoniada. 

Dopuszczalne spożycie kwasu fosforanowego to 70mg/kg 

Karmel – E150d ( występuje , też jako E150c, oraz E150b) 

Jest dodawany do ciemnych piw, coli, dżemów, wyrobów cukierniczych oraz sosów. 
W większych dawkach powoduje nadpobudliwość i biegunkę, jest rakotwórczy powoduje bezpłodność, działa szkodliwie na żołądek, wątrobę, jelita.  
Główny składnik, który to powoduje to 4-metylomidazol (4-MI) CSPI – organizacja, Center of Sience in Public Interest zakwalifikowała tą substancję jako rakotwórczą, przez co producenci używający tego barwnika byli zobowiązani do umieszczania informacji o rakotwórczości na etykiecie. Doprowadziło to do tego, że cola produkowana w Kalifornii ma niższą zawartość 4-MI. Koncern jednak wybronił się, że ta substancja jest nieszkodliwa, a mniejsza ilość wynika ze zmiany receptury, tak aby dostosować jej ilość do ciśnienia jakie jest w trakcie produkcji. Zamiast sztucznych napoi o wiele lepiej jest wypić świeży sok z owoców. 


Zakres numerów chemicznych dodatków do żywności: 

  • 100-199 – barwniki        
  • 200-299 – konserwanty      
  • 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwaśności     
  • 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące                                
  • 500-599 - środki pomocnicze 
  • 600-699 – wzmacniacze smaku 
  • 900-999 - śr.słodzące,nabłyszczacze  
  • 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty 

Dopuszczalne spożycie E150d to 150mg/kg 

Naturalne aromaty  


Zazwyczaj produkty spożywcze są pozbawione smaku i dopiero po dodaniu aromatów kuszą nas swoim zapachem i smakiem. Naturalne aromaty to zwyczajne chwytliwe hasło, przez które często myślimy, że coś jest zdrowe. Aromaty naturalne wedle prawa muszą być “naturalne”, ale mogą być wytwarzane w warunkach laboratoryjnych. Uzyskuje je się dzięki rozkładowi np. Łupin przez bakterie i kolonie grzybów pleśniowych. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy wpływa to na nasze zdrowie, ale możemy czuć się wprowadzeni w błąd przez nazywanie ich “naturalnymi”. 
 Nie aromatyzuje się produktów takich jak owoce czy warzywa, natomiast aromaty są w jogurtach, mrożonkach, używkach, napojach, daniach dla dzieci, słodyczach i wypiekach. 

Jeżeli w składzie produktu widzimy: 

Aromat oznacza to, że cały został stworzony w warunkach laboratoryjnych. 
Aromat naturalny, naturalna substancja zapachowa - został stworzony z surowców roślinnych i          zwierzęcych, mo powstawać przy pomocy mikroorganizmów. 
Ekstrakt Waniliowy – pozyskiwany przy pomocy alkoholu, przy okazji zawiera 100 innych aromatów nieznanego pochodzenia 

Kofeina  (C8H10N4O2) 


Większości z nas kojarzy całkiem dobrze, w końcu kto nie lubi gorącej kawy o poranku.  Kofeina poprawia koncentrację oraz pobudza organizm, jednak jest to efekt krótkotrwały oraz wraz z wydaleniem z organizmu znika. U każdego z nas ten efekt ma różny czas trwania. Wszystko zależy od naszej wrażliwości na kofeinę.  
Oprócz ziaren kawy, jest ponad 60 gatunków roślin, które zawierają kofeinę m.in. kakaowiec, liście herbaty, guarana. Często ekstrakty z kofeiną dodaje się do słodyczy oraz napojów. W ciągu dnia możemy ją spożywać nieświadomie np.: w czekoladzie lub lekach. 
Bezpieczna dawka dla dziecka między 8, a 11 rokiem życia to ok. 5,3mg/kg, czyli ok. 150mg na dobę. Dla dorosłego człowieka bezpieczną dawką jest ok. 300mg na dobę.  

Wyższe spożycie dobowe sięgające 2000mg skutkuje problemami zdrowotnymi np. Rozkojarzeniem, zawrotami głowy, bezsennością
Mimo to w dawkach nie przekraczających normy może mieć dobre działanie na nasze zdrowie, np. Łagodzi ból i uwalnia dopaminę (hormon szczęścia).  

A wy co o tym siądziecie? Według was rzeczywiście te składniki są takie złe czy wszystko zależy od ich dawek? 

Patryk :) 


  



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Vege Time , Blogger