01 maja

Wegańskie cynamonowe bułeczki ślimaki | Bez drożdży


 



 Cynamonki, bułeczki cynamonowe, cinnamon rolls, ślimaki z cynamonem - każdy zna inną nazwę na te pyszne słodkości. Jednak nie znam nikogo kto by ich nie uwielbiał! :D
Dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na wegańskie cynamonowe ślimaki bez drożdży. Smacznego!                                                                                                                                                                                                   
 

WEGAŃSKIE CYNAMONOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY (18 SZTUK)


Co będzie potrzebne:


CIASTO:

  • 250 g mąki ( ja użyłam pszennej )
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wegańskiej margaryny
  • 180 ml mleka roślinnego


NADZIENIE:

  • 4 łyżki wegańskiej margaryny
  • 215 g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu


LUKIER

  • 60 g cukru pudru
  • 60 ml mleka roślinnego


 

Przygotowanie:


1. Najpierw przygotowujemy nadzienie cynamonowe. W misce mieszamy margarynę z cukrem oraz cynamonem.

2. Następnie 1/2 nadzienia nakładamy na formę do ciasta o wymiarach 20x30 cm.

3. Następnym krokiem będzie przygotowanie ciasta. Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie mieszamy.

4. Do suchych składników dodajemy masło i mieszamy.

5. Dodajemy mleko i ugniatamy ciasto.

6. Wałkujemy ciasto na ok. cm grubości.

7. Nakładamy na ciasto nadzienie i zawijamy je.

8. Zawinięte ciastko kroimy na 18 kawałków.

9. Pieczemy ciasto przez 20-25 min w temp. 200 stopni

10. W między czasie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier puder z mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji.

11. Po wyjęciu ślimaków z piekarnika polewamy je lukrem .Gotowe!


Xoxo,
Dorota



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Vege Time , Blogger