Dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na wegańskie cynamonowe ślimaki bez drożdży. Smacznego!
WEGAŃSKIE CYNAMONOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY (18 SZTUK)
Co będzie potrzebne:
CIASTO:
- 250 g mąki ( ja użyłam pszennej )
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki wegańskiej margaryny
- 180 ml mleka roślinnego
NADZIENIE:
- 4 łyżki wegańskiej margaryny
- 215 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
LUKIER
- 60 g cukru pudru
- 60 ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy nadzienie cynamonowe. W misce mieszamy margarynę z cukrem oraz cynamonem.
2. Następnie 1/2 nadzienia nakładamy na formę do ciasta o wymiarach 20x30 cm.
3. Następnym krokiem będzie przygotowanie ciasta. Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie mieszamy.
4. Do suchych składników dodajemy masło i mieszamy.
5. Dodajemy mleko i ugniatamy ciasto.
6. Wałkujemy ciasto na ok. cm grubości.
7. Nakładamy na ciasto nadzienie i zawijamy je.
8. Zawinięte ciastko kroimy na 18 kawałków.
9. Pieczemy ciasto przez 20-25 min w temp. 200 stopni
10. W między czasie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier puder z mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji.
11. Po wyjęciu ślimaków z piekarnika polewamy je lukrem .Gotowe!
Xoxo,
Dorota
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza