10 września

Prosty przepis na wegańską pastę słonecznikową z ogórkiem i koperkiem


Wegański twarożek to prosta w przygotowaniu pasta, która urozmaici niejedno śniadanie.
Przepis jest minimalny, do jego przygotowania wystarczą nasiona słonecznika oraz cytryna. Możemy go użyć na słono lub słodko. Pokaże Wam podstawowy przepis, do którego wystarczy dodać świeże warzywa lub cynamon, oraz przepis na pastę słonecznikową z ogórkiem i koperkiem.









Twarożek ze słonecznika (podstawowy przepis):



Składniki:


½ szklanki nasion słonecznika (namoczonych przez noc)

3 łyżki wody

Sok z połowy cytryny

Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:



1. Szklankę pestek słonecznika zalewam wodą i zostawiam na noc.

2. W naczyniu blendera miksuję wszystkie składniki.

3. Doprawiam do smaku solą i pieprzem

4. Gotowe! 🙂





Pasta słonecznikowa z ogórkiem i koperkiem



Składniki:



1 szklanka nasion słonecznika (namoczonych przez noc)

Sok z połowy cytryny

Łyżka wody

Łyżka oleju

2 ogórki konserwowe

2 łyżki koperku

Sól i pieprz do smaku


Wykonanie:


1. Szklankę pestek słonecznika zalewam wodą i zostawiam na noc 

2. Kroję ogórki na małe kawałki 

3. W naczyniu blendera miksuję słonecznik z sokiem z cytryny, wodą, olejem oraz ogórkami 

4. Dodaję koperek i mieszam 

5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem 

6. Gotowe! 🙂 


Twarożki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Smacznego!

Xoxo,
Dorota

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Vege Time , Blogger