Przepis jest minimalny, do jego przygotowania wystarczą nasiona słonecznika oraz cytryna. Możemy go użyć na słono lub słodko. Pokaże Wam podstawowy przepis, do którego wystarczy dodać świeże warzywa lub cynamon, oraz przepis na pastę słonecznikową z ogórkiem i koperkiem.
Twarożek ze słonecznika (podstawowy przepis):
Składniki:
½ szklanki nasion słonecznika (namoczonych przez noc)
3 łyżki wody
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Szklankę pestek słonecznika zalewam wodą i zostawiam na noc.
2. W naczyniu blendera miksuję wszystkie składniki.
3. Doprawiam do smaku solą i pieprzem
4. Gotowe! 🙂
Pasta słonecznikowa z ogórkiem i koperkiem
Składniki:
1 szklanka nasion słonecznika (namoczonych przez noc)
Sok z połowy cytryny
Łyżka wody
Łyżka oleju
2 ogórki konserwowe
2 łyżki koperku
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Szklankę pestek słonecznika zalewam wodą i zostawiam na noc
2. Kroję ogórki na małe kawałki
3. W naczyniu blendera miksuję słonecznik z sokiem z cytryny, wodą, olejem oraz ogórkami
4. Dodaję koperek i mieszam
5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem
6. Gotowe! 🙂
Twarożki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Xoxo,
Dorota
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza