28 września

Prosty przepis na Wegańską zupę krem z dyni Hokkaido i soczewicy

Wegańska zupa dyniowa. Szybki przepis na zupę z dyni.


Dzisiaj pokaże Wam prosty i szybki przepis na pyszną zupę krem z dyni. Jesienna pora to idealna okazja do jej przygotowania. Jest delikatna i kremowa, a ostra papryka i chilli dodają jej pikanterii.



Prosty przepis na Wegańską zupę krem z dyni Hokkaido i soczewicy. Wegańska zupa dyniowa. Szybki przepis na zupę z dyni.

Składniki na 4 porcje:


1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
Szklanka soczewicy czerwonej
2 marchewki
1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka chilli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Jogurt kokosowy naturalny
podprażone na patelni pestki dyni lub słonecznika do posypania zupy-kremu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myję, kroję na pół, oczyszczam z pestek i włókien (nie wyrzucajcie pestek, można je uszyć 😉)
  2. Następnie kroję w kostkę razem ze skórką.
  3. Marchewki myję, obieram i kroję w kostkę.
  4. Cebulę obieram i również kroję w kostkę.
  5. Dynię, marchewki i cebulę przekładam do garnka i zalewam bulionem. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszam gaz/moc i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (ok.10-15 min).
  6. Po ostygnięciu miksuję zupę blenderem na krem. Dodaję przyprawy i mieszam.
  7. Do podania zupy nakładam jogurt i posypuję ją prażonymi pestkami.
Smacznego!

Xoxo,
Dorota

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Vege Time , Blogger